onsdag 30 april 2008

Loppisfynd


Tycker att det är så otroligt roligt att gå på loppis. Och loppissäsongen har så smått dragit igång. Här hemma brukar det fullkomligt explodera under högsommaren och då är det loppis i varenda gathörn.
I år kommer mitt tema vara att leta roliga limegröna och turkosa saker. Ska försöka hitta små, udda detaljer som passar att ha i ateljén där tapeten går i limegrönt, turkos och chokladbrunt. Vi får se om jag lyckas.
Tänkte passa på att vis ett par loppisfynd som står hemma i bokhyllan och som jag fullkomligt älskar - två vaser. Skulle vara jättekul att veta från vilket årtionde de kommer. Någon som vet??

/Karina

tisdag 29 april 2008

Så här gjorde jag...

Skrev ju tidigare om att jag tänkte göra en steg-för-steg beskrivning över hur jag målar mina källardörrar. Här kommer den - hoppas att den kan inspirera någon annan att göra något liknande!
1. Grundmåla dörren i en ljusgrå nyans, två gånger. Det spelar egentligen ingen roll vad för typ av färg det är, jag köpte en billig väggfärg.

2. Lägg ett lager med lack på grundfärgen. Jag använde sidenmatt golvlack (så att den tål endel slitage. Mina dörrar finns ju i källaren och där slits det en hel del!

3. Så här blandar jag lasyr: blanda linolja och lacknafta, ungefär hälften var. Rör i krita (vitt pulver som man köper i färgaffären). Blanda ut den ordentligt så att det blir en "simmig röra". Lite tunnare än en sås. När du fått önskad konsistens, blanda i pigment, jag rörde ner svart och grön umbra. Ha i lite åt gången och provmåla tills önskad nyans.

4. Stryk ut lasyren, tunt tunt med en grov pensel. Jag använder såna som ni ser på bilden. Det är jättebilliga penslar som är grova i borsten och perfekta att använda till sån här målning.




5. Ta en trasa och torka bort lite av lasyren så att dörren blir rejält randig. Dra med den grova penseln uppifrån och ner hela dörren. Vissa drag kraftigare, andra kan man vara lättare på handen, allt för att få en ojämn struktur i ytan.

6. Låt torka i en halv timme till en timme. Dra återigen med penseln över hela dörren, uppifrån och ner. Om färgen fortfarande rinner, låt den vara ytterligare en timme. Tanken är att färgen ska ha stelnat såpass mycket att den slutat rinna och att det mönster som bildas när man drar penseln ska stanna kvar.

7. Dra svarta streck som på bilden och dra återigen med penseln uppifrån och ner.

8. Om man vill ha kvisthål, gör små svarta streck. Sudda sedan ut dem som på bilderna ovanför. Om man tycker att det är för krångligt, strunta i det! Det är absolut inte nödvändigt.

9. Samma sak gäller med skarvar som ovan. Såna gör man bara om man vill.

Något som däremot är en viktig detalj är spikarna. Gör svarta prickar på varje bräda. När den svarta färgen har torkat, gör en liten, liten vit prick på varje. Så kallad högdager. Då ser det ut som om det blänker i spiken.



10. Lacka dörren en gång.
11. Så är det dags att göra dörrskylten. Måla först en ljusgrå platta, texten samt snöret att hänga upp på. En viktig detalj här är att göra skuggningar under skylten.
11. Lacka dörren tre gånger. Klart!
Verkar det rörigt? Det är inte så farligt. Grejen är bara den att man jobbar i så många olika moment och att det tar tid eftersom färgen måste hinna torka emellanåt.
Men jag lovar, det är vansinnigt roligt ! Och framför allt, man får en egen prägel på sitt hem!
/Karina

söndag 27 april 2008

Vårkänslor


Igår drabbades jag av vårkänslor. Solen sken, det var varmt och skönt och jag var ute och grejade i stort sett hela dagen.

Och när vårkänslorna dyker upp, då längtar man ju efter att sätta på sig sommarkläder! Linnen, shorts, sommarklänningar.... Mmm vad skönt att slippa frysa så fort man sticker ut näsan!

Så jag var bara tvungen att sätta mig i solen och tillverka ett halsband. Köpte jättebilliga pärlor i leksaksaffären och gjorde ett somrigt halsband med råsa pärlor. Ååå vad kul det var! Och jag tycker faktiskt inte att pärlorna ser så billiga ut som de egentligen var.....!
Hoppas ni hade en lika skön dag i solen!
/Karina

torsdag 24 april 2008

Hemlängtan

Nu har jag varit i Kalmar i fem dar. Allt är jättebra trots att vi jobbar med siffror. Men ändå börjar jag längta hem! Hemkärare person än mig finns nästan inte. Åtminstone är de nog rätt sällsynta.
Men imorgon går tåget hemåt igen. Ska bli himla skönt. Sambon har slitit hela veckan med att byta tak på vårt hus och jag har till och med börjat längta efter att dra på mig arbetskläderna och börja bära upp tegel... då är det illa, va???
Sen längtar jag också väldans mycket efter att fortsätta jobba med mina källardörrar. Granne med Selma gjorde en steg-för-steg beskrivning över hur hon målar citat och tänkte faktiskt göra en liknande grej med hur jag målar dörrarna om det skulle intressera någon. Det är nämligen sprättlätt att göra! Det enda är att det ska målas i många lager och att det är mycket väntan på att det ska torka emellanåt.
Nu ska jag ta en kopp kaffe och sätta mig i solen en stund.

Ha det gött!

/Karina

tisdag 22 april 2008

Kurs i Kalmar

Är i Kalmar på kurs denna vecka. Här är tulpanerna fullt utslagna, gräsmattorna klippta och solen skiner från en klarblå himmel. Jag kan inte påstå att jag längtar hem. Jo, förresten. Lite. Jag saknar sambon och kissen.
Håller på att lära mig hur man läser en årsredovisning. Svårt, svårt, svårt, när man är född estet, inte ekonom!! Men det är bara att bita ihop och hoppas att man är något klokare när man kommer hem.
Fast jag måste medge att jag är riktigt orolig för att sambon inte vattnar mina små söta växter ordentligt. Fast det tror jag nog att han gör. Hoppas jag...

ha det skönt i solen!

/Karina

lördag 19 april 2008

Nu tittar de fram


Nu börjar de titta fram, de små växterna. Äntligen! Älskar att så blommor, i år har det blivit ett par olika sorters tagetes, vit, röd och blå lobelia, lejongap, Nemesia och brokkraget. Dessutom ska jag snart så krasse och så småningom även fingerborgsblomma. Fast den kommer visst inte upp förrän året efter man sår den.

Om ni inte har testat Nemesia, rekommenderar jag den blomman varmt! Om det bara är en skaplig sommar med en del sol blir de hur vackra som helst, med massvis, massvis med blommor i gula, röda och orange nyanser. Supervackra!

Nä, nu måste jag gå å prata med mina små växter... :-)


/Karina

fredag 18 april 2008

Källarkonst







Nu börjar den första av källardörrarna ta form... (se mer i ett tidigare inlägg).



torsdag 17 april 2008

Nödlösning





Tänk att man kan bli riktigt nöjd med en nödlösning! Hur ofta händer det? När vi byggde ateljé nförra året tänkte jag hela tiden att jag ville ha ett eller flera fönster högt upp under taket för att få in bra med ljus. Problemet var bara att jag glömde berätta det för min far och sambo som byggde...

En dag fick jag i alla fall fram det och då sa pappa att nej, nej, det är försent. Reglarna var uppsatta och gick inte att flytta på. Det enda som gick var att sätta in ett högt, smalt fönster mellan reglarna. Jag började ringa runt och fråga efter fönster som var 40-45 cm breda men några såna existerade inte i några lager mitt i semesterperioden. Jag misströstade och blev jättebesviken tills vi kom på att man kanske kunde sätta in glasbetong??? Sagt och gjort. Så blev det.

Och det roliga är att flera som kommer in har kommenterat dem och tyckt att det var en kul detalj. Så kan det gå när man får ta till nödlösningar :-)

/Karina

onsdag 16 april 2008

Limegrönt är livet



Jag älskar verkligen limegrönt. Skulle nog nästan säga att jag är besatt av just den färgen... Man blir liksom så himla glad när den strålar mot en! När vi hade byggt klart vårt nya rum, min ateljé som samtidigt fungerar som allrum, visste jag direkt vilken färg jag ville ha på tapeten. Men min sambo som börjar bli rätt nöjd på att allt i vårt hem är limegrönt var måttligt förtjust. Än mer bedrövad blev han när han upptäckte vilken tapet jag hade valt. Men snäll som han är lät han mig hållas (tack!) och jag fick min älskade blommiga, stormönstrade tapet. Den sitter nu på två väggar i rummet medan de två andra väggarna är enfärgat vita. Och jag tror faktiskt han också är rätt nöjd med resultatet även om han har lite svårt att erkänna det.
När vi skulle börja möblera rummet ville jag absolut ha mitt stora skrivbord där. Det var ekfanérat, och oerhört slitet. Minst sagt fult. Men modellen med rundade lådor är helt underbar! Jag bestämde mig för att måla om det. Och är super-dupernöjd med resultatet. Det blev chokladbrunt med -just det- limegröna fötter och handtag. Passar perfekt ihop med tapeten!

Och jag blir glad varje gång jag kommer in i rummet.




/Karina

tisdag 15 april 2008

Livet är toppen...




Måste bara lägga en bild som jag tycker säger allt - livet som katt är toppen...




/Karina

söndag 13 april 2008

Första inlägget

Den här bloggen kommer att handla om renoveringen av vårt hus. Men den kommer också att handla om mina andra intressen och projekt som jag har på gång!
Förutom huset gillar jag bland annat att påta i trädgården eller att tillverka smycken. Det som upptar det mesta av min tid är ändå sånt som jag kan göra med penna eller pensel i handen och det kommer förmodligen snart att synas i denna blogg!


/Karina